Veel gestelde vragen

Een kunstgebit gaat ongeveer 4 tot 5 jaar mee. Per zorgverzekeraar is het verschillend wanneer u weer recht heeft op vergoeding van een nieuwe prothese.
 

Van een volledige prothese wordt er 75% vergoed uit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kan de vergoeding verschillen per verzekeraar. Kom bij ons langs voor een begroting op maat.

Bij een frame- of partiele prothese zijn de vergoedingen per verzekeraar verschillend. Ook hier geldt: kom bij ons langs voor advies op maat!

U kunt eventueel ook telefonisch contact op nemen met uw verzekeraar om naar de vergoedingen te informeren.

Voor een volledige gebitsprothese heeft u geen verwijsbrief nodig, wij werken met samen met elke zorgverzekeraar. 
Wilt u een frame of een plaatje? Dan kunt u een verwijsbrief halen bij uw tandarts.

Het kan zijn dat er ruimte onder prothese zit of dat er teveel kracht op één plek van de prothese komt. De tandprotheticus kan dan bij u een laagje in de prothese leggen om hem op te vullen (rebasing.)

De meest voorkomende oorzaak van deze klacht is slijtage van de prothese en het slinken van de kaak. Na verloop van tijd slinkt de kaak en door slijtage van de gebitsprothese kan de prothese te laag in de mond komen te liggen. Hierdoor geeft de prothese weinig steun meer aan de wangen en lippen waardoor deze constant vochtig blijven en kloofjes veroorzaken. Dit probleem kan worden verholpen door in veel gevallen een nieuwe prothese aan te laten meten door uw tandprotheticus.

Mocht er toch een andere oorzaak zijn dan bovengenoemde, zal dit blijken uit het mondonderzoek door de protheticus.


Speciale tabletten en tandpasta om een kunstgebit te reinigen maken de prothese ruw en dof, zo kan er meer aan de gebitsprothese blijven plakken en kan irritatie van het tandvlees optreden.

Veilig schoonmaken kunt u doen met een speciale reinigingsgel of prothesetandpasta die geschikt zijn voor uw gebitsprothese.
Ouderwetse groene zeep (vloeibaar kan ook) of verdunde schoonmaakazijn zijn ook zeer geschikt. Laat de prothese even in het azijnmengsel weken en poets de prothese na met schoon water.
Met een protheseborstel komt u beter aan de binnenkant en in de plooien van de prothese dan met een normale tandenborstel.

Met deze tips blijft de prothese niet alleen schoon, maar ook mooi glad!

Share our website